T I N E K E   V A N   G I L S

Oktober 2011: als 'artist in residence' naar China,
400 jaar Ex-Change Delft-Jingdezhen

Verslag Tineke

Vice Burgemeester Delft, Pieter Guldemond en Tineke van Gils in Jingdezhen SanBao museum Jingdezhen, Opening Ceremony Jingdezhen Ceramic Fair, demonstratie door Tineke van Gils

Begin oktober ga ik op uitnodiging van Delft naar China voor het project 400 Jaar Exchange Delft-Jingdezhen.
Projectleider is Adriaan Rees in samenwerking met 'Erfgoed Delft' en 'Royal Delft'. Als artist in residence werk ik in het SanBao Ceramic Art Intitute in Jingdezhen, de stad van het blauw-wit porselein.
Tijdens het verblijf wordt een nieuw museum, het Sanbao Ceramic Art Museum in Jingdezhen feestelijk geopend in aanwezigheid van de Vice Burgemeester van Delft, Pieter Guldemond.

Tineke van Gils Blauw-wit porselein Tineke van Gils Bamboe Tineke van Gils in Jingdezhen, SanBao Tineke van Gils Blauw-wit, Tulp China-landschap

Voor de eerste tentoonstelling: "400 year Exchange Delft-Jingdezhen" maak ik ter plekke een aantal theepotten waarin ik mijn techniek combineer met die van Jingdezhen.
Extra leuk is dat tegelijkertijd een van mijn blanc de Chine theepotjes is genomineerd voor de 1e China Kaolin Grand Prix for International Ceramic Art in Jingdezhen. Het theepotje is eerder in China dan ik. Het wordt opgenomen in de collectie van het National Museum of Jingdezhen.


2011 Film-lezing in CODA Museum, Apeldoorn
Blanc de Chine

In samenwerking met CODA museum Apeldoorn presenteert Galerie Montana zowel in het museum als in de galerie een solo-tentoonstelling van de door mij gedraaide en nog niet eerder in Nederland getoonde blanc de Chine theepotjes uit Dehua. Opening met film-lezing op 9 januari in het CODA Museum
In deze presentatie neem ik u mee naar Dehua in het zuid-oosten van China waar ik 2 maanden werkte tussen eeuwenoude drakenovens die nog altijd worden gebruikt. Ik laat zien en voelen hoe blanc de Chine uit Dehua het hart kan raken en de handen op hol kan brengen.
www.coda-apeldoorn.nl

2010 (mei):
'100 Blanc de Chine theepotten' van Tineke van Gils Solotentoonstelling in Shanghai

Diary Tineke

Blanc de Chine  Tineke van Gils Opening Ceremony Blanc de Chine  Tineke van Gils

Onder de speciale gasten bij de Opening Ceremony voor genodigden in het Pudi Hotel in Shanghai bevinden zich: de Burgemeester van Dehua, een Chef van de provincie Fujian, De Heer L. Linscheer namens de Nederlandse Consul Generaal in Shanghai, een nationale theepottenmeester uit Yixing en gasten uit Jingdezhen. Shanghai-tv is erbij en Dehua-tv is al eerder overgekomen uit Dehua omdat zij een documentaire maakt van mijn hele theepotten project in China. Ook Fujian-tv maakte een documentaire, over het Yueji Kiln Center in Dehua terwijl ik daar aan het werk was.
Ruim een maand lang heb ik in Dehua dag en nacht theepotten geschapen en aan niets anders meer gedacht. Nu de collectie van 100 theepotten gereed is kan ik alleen maar ongelofelijk blij zijn dat ik deze uitnodiging kreeg en dat ik deze bijna onmogelijke uitdaging ben aangegaan en dat het gelukt is. Er staat een unieke tentoonstelling in Shanghai. 100 verschillende theepotten met de hand gedraaid van Dehua porcelain (Blanc de Chine) door een buitenlander in China, in Dehua: dit is een primeur van wereldformaat.

Blanc de Chine  Tineke van Gils Blanc de Chine  Tineke van Gils Blanc de Chine  Tineke van Gils


2010: Twee maanden aan het werk in Dehua, China

Op uitnodiging van het Yueji Kiln Ceramic Art Center werkte ik als artist in residence in het Art Center in Dehua en draaide 100 verschillende theepotjes van het allermooiste chinese porselein: het blanc de Chine.
De theepotten werden als een solotentoonstelling in Shanghai geëxposeerd tijdens de world-EXPO.

Blanc de Chine  Tineke van Gils


2009: Naar China, Yueji Kiln Art Center in Dehua

Eind 2009 was ik een maand als eerste enige nederlandse keramist op uitnodiging te gast in het zuiden van China voor een symposium in het gloednieuwe, hedendaagse Yueji Kiln Ceramic Art Center in Dehua, in de nog nauwelijks ontsloten provincie Fujian, in zuid-oost China. Aan mij was de eer om voor tv een speech te mogen houden tijdens de officiële openings-ceremonie van dit Yueji Kiln Art Center. De stad Dehua komt in de Lonely Planet niet voor, terwijl wel het wereldberoemde blanc de Chine hier vandaan komt en er nog altijd voor exportdoeleinden miljoenen theepotten worden geproduceerd volgens eeuwenoude tradities. Ik heb er gewerkt tussen vierhonderd jaar oude drakenovens, die nog altijd dienst doen. Mijn draaischijf stond geen tien meter verwijderd van de put waarin ossen met hun hoeven de lokale klei kneden.
In deze periode heb ik een project bedacht en uitgevoerd: “3 Teapots in a sagger”. Het project heb ik opgedragen aan de Yueji Kiln van Dehua..
En.....terwijl ik daar van het romige, witte, transparante, mooiste porselein ter wereld op mijn eigen wijze theepotten draaide (in de boeken over blanc de Chine lees je dat er met dit porselein niet of nauwelijks te draaien valt......en dit wordt ook niet gedaan) werd mij een theepotten-solotentoonstelling in Shanghai aangeboden (aanvankelijk gepland in oktober 2010 maar recentelijk naar mei 2010 verschoven). De eerste 15 theepotjes heb ik direct in China gedraaid en mee naar huis genomen. Ik beschouw het als een ongekend grote eer om uitgenodigd te worden om als buitenlandse artiest 100 verschillende theepotjes te mogen komen draaien van Dehua-porselein en deze in China - het land van de theepotten en het porselein- te exposeren in een solo-show in Shanghai.
Mijn verhaal over de 239 nog werkende drakenovens in Dehua is inmiddels gepubliceerd in Klei , nr2, maart 2010: Het lopend vuur van Dehua.

Openingsspeech Voor de Yueji kiln met Wu Jintian (r) en Jeng-daw Huang In de studio
Klimmend langs Drakenoven Op het plein Blanc de Chine  Tineke van Gils